Håndteringskurs

I fjor, da Ennen skulle ha sin årlige vaksine, var hun så urolig at det hele endte med at sprøytenåla sto igjen i nakkeskinnet hennes fordi hun hoppet unna idet sprøyten ble satt. Den dårlige opplevelsen festet seg i henne, og hun har vært veldig stresset når hun har vært hos veterinæren etter det.

Hundene våre må til veterinæren jevnlig, og de må også takle å bli håndtert av oss eiere slik at vi kan gjøre nødvendig pelsstell, kloklipp og tannpuss. For mange hunder er det daglige stellet uproblematisk, men flere med meg opplever at hunden av og til kvier seg for håndtering,- kanskje spesielt dersom de har hatt en dårlig opplevelse.

Jeg bestemte meg for å ta fatt i Ennens utfordringer og har brukt noen uker på å lære henne å takle å bli undersøkt over hele kroppen, kunne se i ører, stikke (butte) ting i ørene, sette på mansjett for blodprøvetakning, løfte nakkeskinnet for å sette sprøyte osv. Kloklipp har vi aldri hatt problemer med, så det har vi ikke trent på, men metoden egner seg like godt til dette. Venner og familie har gladelig stilt opp som «veterinærer».

Da det igjen tid var for den årlige helsesjekken med vaksine, ble det en slags liten eksamen på håndteringstreningen vi har jobbet med. Ennen entret veterinærkotontoret på sitt vanlige livlige vis. Det var tydelig at hun var stresset. Jeg fortalte veterinæren hvordan vi hadde trent slik at hun kunne følge opp de prinsippene vi har brukt i treningen når hun skulle undersøke hunden. Da Ennen kom opp på undersøkelsesbordet, gjorde vi alt slik vi har trent på det hjemme. Hun visste hva hun skulle gjøre, jeg visste hva jeg skulle gjøre, og veterinæren fikk gjort det hun skulle gjøre uten problemer. Ennen blunket ikke en gang da nåla ble satt i nakkeskinnet! Det var utrolig deilig å se at hunden taklet situasjonen så godt og at man slapp å bruke tvang.

Hundevis har satt opp et håndteringskurs som går over tre ganger. Her får du lære hvordan jeg gikk fram for å lære Ennen å takle håndtering. Framgangsmåten baserer seg på metoder som blir brukt for å lære dyr i fangenskap frivillig medisinsk håndtering, og hemmeligheten ligger i at dyrene selv får ta kontroll over situasjonen.

Bilder: Heidi Ahonen

HÅNDTERINGSKURS 

Dato: Mandager 27.nov, 4.des og 11.des  17.30-19.30

Sted: Hundevis

Info: Har pelsstell, tannpuss og kloklipp av hunden blitt til en kamp? I november blir det håndteringskurs på Hundevis. Teknikkene man får lære på kurset baserer seg på metoder som brukes for å lære dyr i dyreparker ol å frivillig akseptere medisinsk håndtering. Kurset går over tre ganger slik at man får tid til å trene hjemme mellom hver gang.

Instruktør: Åsa Tomter

Pirs: 1100.-

Pm.frist: 20.November

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s