Hva skal man tenke på når man skal kjøpe bilbur?

Som ansvarlige hundeeiere ønsker vi å ha våre hunder sikret i bil. Loven pålegger oss også at hundene skal forsvarlig sikres under kjøring, som all annen last. Det finnes dog ingen krav til hvordan hunden skal sikres, og dette blir derfor opp til hundeeieren å avgjøre. For å sørge for at både vi, hunden og bilens interiør er trygge velger mange av oss å ha hunden i bur i bilen. Det finnes utallige varianter av bur på markedet, og luker man bort de som ikke egner seg for bilkjøring står man fortsatt igjen med mange valgmuligheter. Så hvilke bur burde man velge? Og hva skal man tenke på når vi går til anskaffelse av et bilbur til hunden vår?

De to viktigste tingene man må tenke på er: sikkerhet og størrelse. Størrelsen på buret avhenger både av størrelsen på hunden og størrelsen på bagasjerommet på din bil. Buret burde ikke være så stort at hunden vil kunne flakse omkring i buret under bevegelse, da dette kan både skremme og skade hunden. Likevel må det være mulig for hunden å ligge strak ut, sitte opp og klare å snu seg, samtidig som det må være plass til en vannskål. Den beste måten å finne ut om buret passer i ditt bagasjerom er rett og slett å gå ut å måle bilen. Det du må være oppmerksom på er at bagasjerommene sjelden er rettvinklede, og du må derfor måle på de laveste og smaleste punktene. Husk å ta høyde for at bagasjeromsåpningen kan være mindre enn selve bagasjerommet, og for biler hvor hjulbuene tar opp plass i bagasjerommet må dette tas med i målingen.

Sikkerhet, både for hunden og for oss, er naturligvis svært viktig. Buret man velger å bruke i bilen burde være konstruert for høyest mulig sikkerhet, både med tanke på at hunden er forsvarlig sikret og derfor ikke kan skade andre passasjerer i bilen, eller seg selv, ved en eventuell ulykke. Her er det også viktig å huske at det er buret som er hundens beskyttelse i for eksempel en påkjørsel bakfra, og buret burde oppfylle krav i kollisjonstester både ved frontkollisjon samt påkjørsel bakfra. I tillegg til dette skal buret stroppes godt fast inne i bagasjerommet, slik at det står fast også ved en eventuell kollisjon.

Videre må man ta stilling til hvor stor del av bagasjerommet buret skal få. Ønsker man å ha plass til handlenett, kofferter eller barnevogn ved siden av buret, eller trenger man hele bagasjerommet til hunden?

Et annet godt tips når man skal velge bur, er å velge ett som er klirre- og knirkefritt. Det er mange som opplever at burene i bilen lager lyd ved kjøring, og dette kan føre til mye unødvendig irritasjon hos menneskene i bilen.

Man kan også være oppmerksom på at det finnes trygge alternativer til bur, dersom man for eksempel har små bagasjerom hvor selve burkonstruksjonen tar opp mye plass. Det finnes universalgrinder på markedet som rett og slett fungerer som en ekstra dør bak bagasjeromslokket. Kombinert med en grind bak nakkestøttene og eventuelt en avdeler dersom man ønsker dette, har man et trygt sted for hunden i bilen. Her må man vurdere sannsynligheten for at hunden ødelegger interiøret i bilen, samt ta med i beregningen at rengjøring hvor hunden har vært i direkte kontakt med bagasjeromsinteriøret vil være mer omfattende enn om hunden er i bur.

På Hundevis fører vi transportbur fra Variocage. Dette er stålbur av høy kvalitet som er kollisjonstestet og godkjent i henhold til krav både for frontkollisjoner og påkjørlser bakfra. Bakveggen i burene fungerer som en nødutgang, og kan enkelt løsnes slik at hunden kan tas ut dersom noe skulle være i veien for hoveddøren.  Variocage kommer i mange forskjellige størrelser, og dybden på burene er justerbare slik at de kan tilpasses din bil. Her finnes også en universalgrind (variogate) som kan kombineres med grind bak nakkestøttene og en avdeler om ønskelig. Kom gjerne innom butikken for en bur-prat, så kan vi bestille inn riktig bur til deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s