Lukten av frykt

«Kan hunder lukte at mennesker er redd?» er et spørsmål vi ofte får fra våre kunder. Mange har opplevd at hunder reagerer sterkt på mennesker som er redd dem, uansett hvor godt mennesket forsøker å ikke vise sin frykt. Reagerer hundene fordi vi mennesker ikke er gode nok til å skjule våre følelser og derfor viser vår frykt gjennom kroppsspråk, eller klarer de faktisk å lukte seg til at vi er redde?

Ghandi

Nå viser en ny forskingsstudie fra Italia at hundene faktisk klarer å lukte frykt hos mennesker. Forskerne tok svetteprøver fra noen mennesker som så på skrekkfilm og andre som så på komedie. Testhundene (40 retrieverhunder) ble så introdusert for luktprøvene, mens hundenes adferd og puls ble registrert i et par minutter.

Når hundene ble introdusert for luktprøver fra redde mennesker viste de tydelige tegn på stress, mens når de ble introdusert for luktprøver fra glade mennesker viste de interesse for beholderen hvor luktprøven befant seg, og for den fremmede testlederen i rommet.

Testresultatet trekker helt tydelig i retning av at hundene klarer å lukte at et menneske er redd. Hva vi spesifikt utsondrer gjennom svetten som hundene klarer å plukke opp, sier derimot testen intet om.

Hundenes luktesans er virkelig helt ufattelig for oss, og vi kan ikke annet enn nok en gang la oss imponere over den fantastiske nesen til hundene!

IMG_1814.jpg

Per Jensen: http://perjensen.se/etologi/fran-forskningsfronten/kan-hundar-lukta-sig-till.html

D’Aniello, B., Semin, G.R., Alterisio, A., Aria, M., Scandurra, A., 2017. Interspecies transmission of emotional information via chemosignals: from humans to dogs (Canis lupus familiaris). Anim Cogn 21, 67–78. doi:10.1007/s10071-017-1139-x

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s